Poziv za prispevke na temo energetske učinkovitosti stavb

08. 07. 2012

Antonio Borghi, povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod in priredba Petra Očkerl

Energetska učinkovitost je eden temeljnih stebrov zelene rasti. Politike Evropske unije spodbujajo tako zasebne kot javne akterje, da je ne zagotavljajo samo pri novih projektih, temveč da poskušajo že obstoječo infrastrukturo mest prenoviti skladni z načeli energetske učinkovitosti. Še posebej aktualna so prizadevanja za energetsko učinkovitejše prevoze blaga in dobrin ter mobilnost ljudi. Zelo velik delež k učinkovitejši porabi energije pa lahko prispeva tudi gradbeni sektor, ki trenutno v Evropski uniji porabi 40 odstotkov vse energije in ustvari 36 odstotkov vseh emisij CO2.  Pri tem ustvari 9 odstotkov celotnega BDP vseh držav članic in 8 odstotkov vseh zaposlitev. Pri prizadevanjih Evropske unije, da bi zmanjšali domače izpuste toplogrednih plinov za 80 odstotkov do leta 2050 (glede na leto 1990) in pri doseganju strateških ciljev 20-20-20 igra stavbni fond – in še zlasti stanovanjski fond – pomembno vlogo.

Z zgornjimi izzivi se poskuša spopasti delovna skupina programa URBACT z imenom “Building energy efficiency”, ki išče nove načine, kako lahko mesta prispevajo k energetski učinkovitosti. Pri tem upošteva raznolikost pogledov na zmanjševanje energetskega odtisa v sektorju stavb ter posebno pozornost posveča njegovi najbolj reprezentativni sestavini – stanovanjem. Delovna skupina strokovnjake, raziskovalne centre, občine, društva in posameznike poziva, da dodajo svoje prispevke – dobre prakse, študije primerov, predloge, zamisli in sanje – na temo energetsko učinkovitega (in visoko kakovostnega) stanovanjskega sektorja. Inovativni prispevki bodo objavljeni v URBACT Tribune 2012 in bodo predmet razprave na letni konferenci programa URBACT v Kopenhagnu 3. in 4. decembra 2012. Zainteresirani naj prispevke pošljejo na e-naslov antonioborghi@gmail.com.

Strokovno načrtovanje postopkov in stavbe same omogoča, da je stavba zgrajena s kar najmanjšo porabo energije ter da je energetsko varčna tudi kasneje, ko je v uporabi. Upoštevajoč podnebne spremembe in pogostejše ekstremne vremenske pojave, ki prihajajo z njimi, je dobro načrtovanje izjemnega pomena za energetsko učinkovitost stavb. Mesta lahko k temu prispevajo z zagotavljanjem visokih načrtovalskih in izvajalskih standardov pri lastnih projektih ter s finančnimi spodbudami in svetovanji za meščane.

Antonio Borghi je koordinator delovne skupine “Building Energy Efficiency”

Povezavo na izvirni članek lahko najdete tukaj.

urbact.eu

komentarji (1)

  1. Evropske regije in mesta na čelu v energetski učinkovitosti « Inštitut za politike prostora, 16/09/2012 17:59

    […] nami in programom URBACT lahko delite svoje izkušnje in se odzovite na Poziv za prispevke na temo energetske učinkovitosti stavb ali podajte svoje mnenje o urbani mobilnosti na blogu […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt