Poziv za prispevke na temo energetske učinkovitosti stavb

08. 07. 2012

Antonio Borghi, povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod in priredba Petra Očkerl

Energetska učinkovitost je eden temeljnih stebrov zelene rasti. Politike Evropske unije spodbujajo tako zasebne kot javne akterje, da je ne zagotavljajo samo pri novih projektih, temveč da poskušajo že obstoječo infrastrukturo mest prenoviti skladni z načeli energetske učinkovitosti. Še posebej aktualna so prizadevanja za energetsko učinkovitejše prevoze blaga in dobrin ter mobilnost ljudi. Zelo velik delež k učinkovitejši porabi energije pa lahko prispeva tudi gradbeni sektor, ki trenutno v Evropski uniji porabi 40 odstotkov vse energije in ustvari 36 odstotkov vseh emisij CO2.  Pri tem ustvari 9 odstotkov celotnega BDP vseh držav članic in 8 odstotkov vseh zaposlitev. Pri prizadevanjih Evropske unije, da bi zmanjšali domače izpuste toplogrednih plinov za 80 odstotkov do leta 2050 (glede na leto 1990) in pri doseganju strateških ciljev 20-20-20 igra stavbni fond – in še zlasti stanovanjski fond – pomembno vlogo.

Z zgornjimi izzivi se poskuša spopasti delovna skupina programa URBACT z imenom “Building energy efficiency”, ki išče nove načine, kako lahko mesta prispevajo k energetski učinkovitosti. Pri tem upošteva raznolikost pogledov na zmanjševanje energetskega odtisa v sektorju stavb ter posebno pozornost posveča njegovi najbolj reprezentativni sestavini – stanovanjem. Delovna skupina strokovnjake, raziskovalne centre, občine, društva in posameznike poziva, da dodajo svoje prispevke – dobre prakse, študije primerov, predloge, zamisli in sanje – na temo energetsko učinkovitega (in visoko kakovostnega) stanovanjskega sektorja. Inovativni prispevki bodo objavljeni v URBACT Tribune 2012 in bodo predmet razprave na letni konferenci programa URBACT v Kopenhagnu 3. in 4. decembra 2012. Zainteresirani naj prispevke pošljejo na e-naslov antonioborghi@gmail.com.

Strokovno načrtovanje postopkov in stavbe same omogoča, da je stavba zgrajena s kar najmanjšo porabo energije ter da je energetsko varčna tudi kasneje, ko je v uporabi. Upoštevajoč podnebne spremembe in pogostejše ekstremne vremenske pojave, ki prihajajo z njimi, je dobro načrtovanje izjemnega pomena za energetsko učinkovitost stavb. Mesta lahko k temu prispevajo z zagotavljanjem visokih načrtovalskih in izvajalskih standardov pri lastnih projektih ter s finančnimi spodbudami in svetovanji za meščane.

Antonio Borghi je koordinator delovne skupine “Building Energy Efficiency”

Povezavo na izvirni članek lahko najdete tukaj.

urbact.eu

komentarji (1)

  1. Evropske regije in mesta na čelu v energetski učinkovitosti « Inštitut za politike prostora, 16/09/2012 17:59

    […] nami in programom URBACT lahko delite svoje izkušnje in se odzovite na Poziv za prispevke na temo energetske učinkovitosti stavb ali podajte svoje mnenje o urbani mobilnosti na blogu […]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt