Rezultat ankete: večina ne verjame v pozitivne učinke reorganizacije državne uprave za prostor

05. 07. 2012

Marko Peterlin

V prvi anketi na naši spletni strani smo vas spraševali za mnenje o predvidenih učinkih takrat sveže reorganizacije državne uprave, pri kateri je resor prostora prišel pod okrilje novega Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Vprašanje se je glasilo: »Ali menite, da bo resor prostora v okviru novega Ministrstva za infrastrukturo in prostor lahko deloval učinkoviteje?« Ponudili smo tri možne odgovore, poleg »Da« in »Ne« še »Reorganizacija sama po sebi ne bo imela vpliva na delovanje resorja«.

Odziv na anketo je bil manjši od pričakovanega; v štirih mesecih se je nabralo 40 odgovorov. O razlogih za slab odziv lahko zgolj ugibamo, saj je anketa anonimna, spletna stran zabeleži le IP naslove ter imena registriranih uporabnikov spletne strani. Verjetno pa je, da se vam večini vprašanje reorganizacije ni zdelo prav bistvenega pomena.

Čeprav torej težko govorimo o reprezentativnem vzorcu ankete, pa vseeno poglejmo rezultate: 21 (53%) vas je menilo, da v okviru novega ministrstva resor ne bo mogel delovati učinkoviteje kot v okviru Ministrstva za okolje in prostor, 13 (33%) vas je menilo, da reorganizacija na to ne bo imela vpliva, 6 (14%) pa vas je bilo mnenja, da bo reorganizacija dobro vplivala na delovanje resorja. Le za en glas je torej prevladalo negativno mnenje o učinkih reorganizacije, kar ni prav prepričljiva večina. Lahko pa vendarle ugotovimo, da le manjšina verjame v njene pozitivne učinke.

Morda je bolj zanimiv vzorec časovne porazdelitve glasov. Medtem ko so v prvem mesecu ankete prevladovali glasovi, ki so menili, da reorganizacija ne bo imela vpliva na delovanje resorja (8 glasov) nasproti tistim, ki so menili da bo slabo (4 glasovi) oziroma dobro vplivala (2 glasova), so v četrtem mesecu ankete močno prevladali glasovi, ki so menili, da bo učinek reorganizacije negativen (8 od 10 oddanih glasov). Upamo si trditi, da je takšen premik v mnenjih mogoče pripisati novim spremembam prostorske zakonodaje, ki jih je novo ministrstvo sklenilo pripraviti brez posvetovanja z javnostjo, in ki so v zadnjem mesecu razburjale zlasti strokovno javnost.

Novo anketno vprašanje zato namenjamo prav vašemu mnenju o predvidenih učinkih novih sprememb zakonodaje, ki jih je vlada konec junija posredovala parlamentu in jih bo ta v juliju zelo verjetno tudi sprejel. Glasi se: »Ali verjamete, da bodo nove spremembe prostorske zakonodaje skrajšale postopke v zvezi z gradnjo?«

Vabljeni k odzivu na anketo!

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt