Rezultat ankete: večina ne verjame v pozitivne učinke reorganizacije državne uprave za prostor

05. 07. 2012

Marko Peterlin

V prvi anketi na naši spletni strani smo vas spraševali za mnenje o predvidenih učinkih takrat sveže reorganizacije državne uprave, pri kateri je resor prostora prišel pod okrilje novega Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Vprašanje se je glasilo: »Ali menite, da bo resor prostora v okviru novega Ministrstva za infrastrukturo in prostor lahko deloval učinkoviteje?« Ponudili smo tri možne odgovore, poleg »Da« in »Ne« še »Reorganizacija sama po sebi ne bo imela vpliva na delovanje resorja«.

Odziv na anketo je bil manjši od pričakovanega; v štirih mesecih se je nabralo 40 odgovorov. O razlogih za slab odziv lahko zgolj ugibamo, saj je anketa anonimna, spletna stran zabeleži le IP naslove ter imena registriranih uporabnikov spletne strani. Verjetno pa je, da se vam večini vprašanje reorganizacije ni zdelo prav bistvenega pomena.

Čeprav torej težko govorimo o reprezentativnem vzorcu ankete, pa vseeno poglejmo rezultate: 21 (53%) vas je menilo, da v okviru novega ministrstva resor ne bo mogel delovati učinkoviteje kot v okviru Ministrstva za okolje in prostor, 13 (33%) vas je menilo, da reorganizacija na to ne bo imela vpliva, 6 (14%) pa vas je bilo mnenja, da bo reorganizacija dobro vplivala na delovanje resorja. Le za en glas je torej prevladalo negativno mnenje o učinkih reorganizacije, kar ni prav prepričljiva večina. Lahko pa vendarle ugotovimo, da le manjšina verjame v njene pozitivne učinke.

Morda je bolj zanimiv vzorec časovne porazdelitve glasov. Medtem ko so v prvem mesecu ankete prevladovali glasovi, ki so menili, da reorganizacija ne bo imela vpliva na delovanje resorja (8 glasov) nasproti tistim, ki so menili da bo slabo (4 glasovi) oziroma dobro vplivala (2 glasova), so v četrtem mesecu ankete močno prevladali glasovi, ki so menili, da bo učinek reorganizacije negativen (8 od 10 oddanih glasov). Upamo si trditi, da je takšen premik v mnenjih mogoče pripisati novim spremembam prostorske zakonodaje, ki jih je novo ministrstvo sklenilo pripraviti brez posvetovanja z javnostjo, in ki so v zadnjem mesecu razburjale zlasti strokovno javnost.

Novo anketno vprašanje zato namenjamo prav vašemu mnenju o predvidenih učinkih novih sprememb zakonodaje, ki jih je vlada konec junija posredovala parlamentu in jih bo ta v juliju zelo verjetno tudi sprejel. Glasi se: »Ali verjamete, da bodo nove spremembe prostorske zakonodaje skrajšale postopke v zvezi z gradnjo?«

Vabljeni k odzivu na anketo!

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt