Novi projekti na temo trajnostnega urbanega razvoja

02. 07. 2012

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

V začetku maja 2012 se je uradno začelo 19 novih projektov programa URBACT. Izhodišče vseh projektov je trajnostni urbani razvoj, vendar ga posamezni projekti obravnavajo z različnih gledišč. Eni se bolj osredotočajo na urbanistično načrtovanje in urbano prenovo, drugi pa na gospodarski razvoj in zaposlovanje. V nadaljevanju predstavljamo hiter pregled tem, ki jih obravnavajo posamezni projekti.

Urbanistično načrtovanje in urbana prenova

Vsaj devet projektov se posveča trajnostnemu razvoju s  perspektive urbanističnega načrtovanja in urbane prenove. Na področju urbanističnega načrtovanja projekti iščejo trajnostne odgovore pri povezovanju transporta in urbanega razvoja (ENTER.HUB), pri postavljanju lokalnih tržnic v mestih (URBACT Markets) pri razvijanju novih finančnih instrumentov (CSI Europe) in pri spremljanju lokalnega strateškega načrtovanja. Na področju urbane prenove iščejo načine za trajnostno izgradnjo visokih stanovanjskih blokov (RE-Block), zbirajo praktična znanja prebivalcev o rabah (USER) in izpostavljajo razvoj nepozidanih območij kot priložnost za mesto (USE ACT in WOOD FOOTPRINT). Poleg tega se eden od projektov ukvarja s posebnim okoljskim problemom – to je projekt Sustainable Food for Urban Communities, ki obravnava trajnostno prehrano v urbanih skupnostih.

Gospodarski razvoj in zaposlovanje

Skoraj polovica vseh projektov se ukvarja s trenutno najbolj perečimi problemi evropskih mest – z gospodarskih razvojem in zaposlovanjem. Nekaj projektov se ukvarja z inovacijami in gospodarskim razvojem (E4C ali E-skills for innovative cities), s kulturnimi in kreativnimi industrijami (CreativeSpin), z inovacijami in znanjem (INNOVA) in s vzpostavljanjem partnerstev med univerzami in mesti (EUnivercities). Projekt 4D CITIES se posveča zdravstvenim politikam, projekt CityLogo pa mestnemu znamčenju in trženju. Nekaj projektov deluje na področju izobraževanja in zaposlovanja ter izpostavlja probleme zaposlovanja mladih (My Generation at Work in JOBTOWN) ter vlogo staršev pri preprečevanju zgodnjega opuščanja šolanja (PREVENT). Eden od projektov pa poskuša spodbuditi iznajdbe in inovacije prebivalcev, s katerimi bi izboljšali javne storitve (SMART CITIES).

Kmalu bo več informacij o posameznih projektih na voljo na njihovih spletnih podstraneh, tekom poletja pa poteka tudi zbiranje interesa za vključitev dodanih partnerjev k posameznim projektom, kakor smo že poročali.

Več:

Rezultati drugega razpisa URBACT II – spletna stran URBACT (ang)

urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt