Novi projekti na temo trajnostnega urbanega razvoja

02. 07. 2012

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod Petra Očkerl

V začetku maja 2012 se je uradno začelo 19 novih projektov programa URBACT. Izhodišče vseh projektov je trajnostni urbani razvoj, vendar ga posamezni projekti obravnavajo z različnih gledišč. Eni se bolj osredotočajo na urbanistično načrtovanje in urbano prenovo, drugi pa na gospodarski razvoj in zaposlovanje. V nadaljevanju predstavljamo hiter pregled tem, ki jih obravnavajo posamezni projekti.

Urbanistično načrtovanje in urbana prenova

Vsaj devet projektov se posveča trajnostnemu razvoju s  perspektive urbanističnega načrtovanja in urbane prenove. Na področju urbanističnega načrtovanja projekti iščejo trajnostne odgovore pri povezovanju transporta in urbanega razvoja (ENTER.HUB), pri postavljanju lokalnih tržnic v mestih (URBACT Markets) pri razvijanju novih finančnih instrumentov (CSI Europe) in pri spremljanju lokalnega strateškega načrtovanja. Na področju urbane prenove iščejo načine za trajnostno izgradnjo visokih stanovanjskih blokov (RE-Block), zbirajo praktična znanja prebivalcev o rabah (USER) in izpostavljajo razvoj nepozidanih območij kot priložnost za mesto (USE ACT in WOOD FOOTPRINT). Poleg tega se eden od projektov ukvarja s posebnim okoljskim problemom – to je projekt Sustainable Food for Urban Communities, ki obravnava trajnostno prehrano v urbanih skupnostih.

Gospodarski razvoj in zaposlovanje

Skoraj polovica vseh projektov se ukvarja s trenutno najbolj perečimi problemi evropskih mest – z gospodarskih razvojem in zaposlovanjem. Nekaj projektov se ukvarja z inovacijami in gospodarskim razvojem (E4C ali E-skills for innovative cities), s kulturnimi in kreativnimi industrijami (CreativeSpin), z inovacijami in znanjem (INNOVA) in s vzpostavljanjem partnerstev med univerzami in mesti (EUnivercities). Projekt 4D CITIES se posveča zdravstvenim politikam, projekt CityLogo pa mestnemu znamčenju in trženju. Nekaj projektov deluje na področju izobraževanja in zaposlovanja ter izpostavlja probleme zaposlovanja mladih (My Generation at Work in JOBTOWN) ter vlogo staršev pri preprečevanju zgodnjega opuščanja šolanja (PREVENT). Eden od projektov pa poskuša spodbuditi iznajdbe in inovacije prebivalcev, s katerimi bi izboljšali javne storitve (SMART CITIES).

Kmalu bo več informacij o posameznih projektih na voljo na njihovih spletnih podstraneh, tekom poletja pa poteka tudi zbiranje interesa za vključitev dodanih partnerjev k posameznim projektom, kakor smo že poročali.

Več:

Rezultati drugega razpisa URBACT II – spletna stran URBACT (ang)

urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt