Kako bi lahko mesta ustvarila več zaposlitev?

30. 05. 2012

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod in priredba Petra Očkerl in Marko Peterlin

Vrnitev »rasti«

Z novim francoskim predsednikom se je v dolgočasni evropski politični besednjak vrnila beseda »rast«, ki je skupaj z besedno zvezo »delovna mesta« obvladovala preteklo desetletje evropske politike. Nenavadni optimizem, ki ga je v evropski prostor prineslo vračanje te obrabljene fraze, lahko seveda pojasnimo predvsem z nasprotovanjem pretiranemu in na krčenju javnih storitev temelječem varčevanju.

Medtem, ko mnogi upravičeno opozarjajo, da je cilj neprestane »rasti« nesmiseln, pa kaže tudi opozoriti, da smo še ne tako dolgo nazaj angleško besedo »growth« v slovenščino prevajali kot »razvoj«. Razvoj pa pomeni predvsem spremembe in to se sliši že precej bolj času primerno.

Več in boljše zaposlitve za gospodarsko uspešnejša mesta

Prizadevanja za spremembe na bolje so tudi temelj projekta z naslovom »Več zaposlitev – boljša mesta« v okviru programa URBACT.  To je osrednja tema ene od šestih mednarodnih skupin strokovnjakov, ki jih je URBACT zadolžil za iskanje rešitev za ključne grožnje, s katerimi se soočajo evropska mesta. Njihova spoznanja bodo napajala razprave na URBACT-ovi letni konferenci, ki bo 3. in 4. decembra letos potekala v Kopenhagnu, in ki bo dosegla višek z izdajo publikacije prihodnje leto.

Profesor Mike Campbell, strokovnjak za trg dela in veščine ter član delovne skupine »Več zaposlitev – boljša mesta« pravi: »Evropa se mora vrniti h gospodarski rasti. Da bi ta cilj dosegli potrebujemo gospodarsko uspešnejša mesta ter več in boljše zaposlitve za prebivalce«. Profesor Campbell želi s svojimi sodelavci ugotoviti, kako lahko mesta podpirajo gospodarsko rast in dosegajo z zaposlitvami bogato rast. Vprašanja, na katera želijo odgovoriti so: Kje se bodo nove zaposlitve pojavile? Kako pripravljeni so prebivalci, da te službe dobijo in jih tudi obdržijo? Katere so priložnosti in katere nevarnosti? Kaj lahko mesta storijo, da pomagajo svojim prebivalcem dobiti in obdržati službo ali najti boljše delo?

Poziv za sodelovanje

Da bi pridobili čimveč uporabnih informacij o konkretnih primerih iz prakse URBACT poziva vse strokovnjake na področju urbanega in gospodarskega razvoja, da posredujejo svoja mnenja in izkušnje. Z njimi lahko prispevajo k razvijanju praktičnih zamisli, nasvetov in priporočil za podporo evropskim mestom v njihovih prizadevanjih pri projektu »Več zaposlitev – boljša mesta«.

Bi prispevali svoje poglede ali izkušnje, tako dobre kot slabe, o tem, kako vaše mesto generira več zaposlitev? Do 29. junija 2012 se lahko obrnete na koordinatorko projekta Alison Partridge (alison@aurora-ltd.eu).

Več: Blog Alison Partridge s podrobnejšimi informacijami (ang)

urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt