Kako bi lahko mesta ustvarila več zaposlitev?

30. 05. 2012

Povzeto po spletni strani urbact.eu, prevod in priredba Petra Očkerl in Marko Peterlin

Vrnitev »rasti«

Z novim francoskim predsednikom se je v dolgočasni evropski politični besednjak vrnila beseda »rast«, ki je skupaj z besedno zvezo »delovna mesta« obvladovala preteklo desetletje evropske politike. Nenavadni optimizem, ki ga je v evropski prostor prineslo vračanje te obrabljene fraze, lahko seveda pojasnimo predvsem z nasprotovanjem pretiranemu in na krčenju javnih storitev temelječem varčevanju.

Medtem, ko mnogi upravičeno opozarjajo, da je cilj neprestane »rasti« nesmiseln, pa kaže tudi opozoriti, da smo še ne tako dolgo nazaj angleško besedo »growth« v slovenščino prevajali kot »razvoj«. Razvoj pa pomeni predvsem spremembe in to se sliši že precej bolj času primerno.

Več in boljše zaposlitve za gospodarsko uspešnejša mesta

Prizadevanja za spremembe na bolje so tudi temelj projekta z naslovom »Več zaposlitev – boljša mesta« v okviru programa URBACT.  To je osrednja tema ene od šestih mednarodnih skupin strokovnjakov, ki jih je URBACT zadolžil za iskanje rešitev za ključne grožnje, s katerimi se soočajo evropska mesta. Njihova spoznanja bodo napajala razprave na URBACT-ovi letni konferenci, ki bo 3. in 4. decembra letos potekala v Kopenhagnu, in ki bo dosegla višek z izdajo publikacije prihodnje leto.

Profesor Mike Campbell, strokovnjak za trg dela in veščine ter član delovne skupine »Več zaposlitev – boljša mesta« pravi: »Evropa se mora vrniti h gospodarski rasti. Da bi ta cilj dosegli potrebujemo gospodarsko uspešnejša mesta ter več in boljše zaposlitve za prebivalce«. Profesor Campbell želi s svojimi sodelavci ugotoviti, kako lahko mesta podpirajo gospodarsko rast in dosegajo z zaposlitvami bogato rast. Vprašanja, na katera želijo odgovoriti so: Kje se bodo nove zaposlitve pojavile? Kako pripravljeni so prebivalci, da te službe dobijo in jih tudi obdržijo? Katere so priložnosti in katere nevarnosti? Kaj lahko mesta storijo, da pomagajo svojim prebivalcem dobiti in obdržati službo ali najti boljše delo?

Poziv za sodelovanje

Da bi pridobili čimveč uporabnih informacij o konkretnih primerih iz prakse URBACT poziva vse strokovnjake na področju urbanega in gospodarskega razvoja, da posredujejo svoja mnenja in izkušnje. Z njimi lahko prispevajo k razvijanju praktičnih zamisli, nasvetov in priporočil za podporo evropskim mestom v njihovih prizadevanjih pri projektu »Več zaposlitev – boljša mesta«.

Bi prispevali svoje poglede ali izkušnje, tako dobre kot slabe, o tem, kako vaše mesto generira več zaposlitev? Do 29. junija 2012 se lahko obrnete na koordinatorko projekta Alison Partridge (alison@aurora-ltd.eu).

Več: Blog Alison Partridge s podrobnejšimi informacijami (ang)

urbact.eu

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt