Gremo na sprehod po mestu!

02. 05. 2012

Se radi sprehajate po živahnih ulicah, namenjenih zgolj pešcem? Vam je všeč sprehajalna pot, ki poteka ob vaši soseski, ali ureditev ulice, ki pelje proti središču mesta? Vas po drugi strani motijo zaparkirani in preozki pločniki, premalo prehodov za pešce, se neprijetno počutite v temačnih podhodih ali na parkiriščih pred nakupovalnimi centri? Če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, očitno cenite dobro hodljivost mest. Prav temu pa so namenjeni urbani sprehodi Jane’s Walk.

Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev v soseski, ustvarjajo priložnost za pogovor o težavah, ki jih prebivalci opažajo v svojem okolju, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti prijetnejše za življenje.

Urbane sprehode organizirajo in vodijo prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Glavna značilnost sprehoda Jane’s Walk je pogovor, ki ga spremlja. Vodja sprehoda vodi pogovor z izpostavljanjem urejenosti prostora z vidika pešačenja, pripovedovanjem zgodb o soseski, hkrati pa vključuje v pogovor zanimive goste, povezane s posameznimi kraji ob poti, ter spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Udeleženci sprehodov imajo priložnost srečati manj poznane sosede, spoznati neznane podrobnosti o svoji neposredni okolici, ter se na kraju samem pogovoriti o svojih zamislih in predstavah o soseski. Organizatorji po sprehodu poskrbijo tudi za fotodokumentacijo sprehoda, poročilo o sprehodu in predvsem tudi za oblikovanje in posredovanje pobud in predlogov za ukrepanje, ki se oblikujejo med sprehodom.

Organizatorju urbanih sprehodov po Sloveniji Inštitutu za politike prostora in lanskim lokalnim partnerjem Kud Obrat, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Društvu kulturna četrt Tabor in Zavodu Bunker so se pri pripravi letošnjih urbanih sprehodov pridružile še druge nevladne organizacije in posamezniki: Zavod Trajekt, Skupina Štajn, Univerza za tretje življenjsko obdobje, DUKZ, METRO SR –  zavod za prostor Savinjske regije, Kud Zrakogled, KIŠ, Boreo in drugi.

Letos bo 5. in 6. maja 2012 po Sloveniji potekalo 13 urbanih sprehodov po 8 mestih: Celje, IdrijaKamnikKoper – Olmo, Kranjska gora, Ljubljana – Murgle, Ljubljana – Tobačna, Ljubljana – Poljane, Ljubljana – Moste, Ljubljana – Fužine, Ljubljana – Kino Šiška, Piran, Škofja Loka.

Organizatorji vas vabimo, da se pridružite enemu ali večim sprehodom in preverite hodljivost svojih mest ali sosesk. Gremo na sprehod po mestu!

komentarji (1)

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt