Jane's Walk: Urbani sprehodi za prijaznejša mesta

Nova publikacija “Jane’s Walk: Urbani sprehodi za prijaznejša mesta”

05. 04. 2012

Izšla je nova publikacija Inštituta za politike prostora

V publikaciji so zbrana besedila o Jane Jacobs in o pomenu pešačenja, poročila s petih lanskih sprehodov ter nasveti in orodja za organizacijo urbanih sprehodov Jane’s Walk. V priročniku je še katalog hodljivosti, povzet po spletni strani organizacije Jane’s Walk in prilagojen na naše razmere, za katerega upamo, da bo prispeval k splošnemu zavedanju o pomenu hodljivosti v mestih.

Publikacija je rezultat skupne aktivnosti Inštituta za politike prostora in partnerjev, ki so leta 2011 sodelovali pri organizaciji sprehodov Jane’s Walk v Ljubljani. Sprehodi so potekali v okviru projekta »Mreža za prostor«.

Izdajo publikacije podpira tudi kanadska neprofitna organizacija »Jane’s Walk«, ki od leta 2007 organizira sprehode in tako popularizira živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. »Jane’s Walk« nas je spodbudila k izvedbi sprehodov in prispevala številne praktične napotke in priporočila za njihovo izvedbo, ki jih objavljamo na koncu te publikacije.

Poleg omejene naklade tiskane publikacije je priročnik na voljo tudi v elektronski različici.

Priročnik je, tako kot že šest sorodnih publikacij pred njim, izšel v okviru projekta »Mreža za prostor«, ki ga delno financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija, Ministrstvo za pravosodje in javno upravo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete Institucionalna in administrativna usposobljenost, prednostne usmeritve Spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.

komentarji (1)

  1. Preverimo prijaznost slovenskih mest za pešačenje! « Inštitut za politike prostora, 10/04/2012 13:13

    [...] za politike prostora (IPoP) vabi vse, ki cenite prijaznost mest za pešačenje na predstavitev priročnika za organizacijo urbanih sprehodov in na pogovor o pripravi in izvedbi letošnjih sprehodov [...]

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

DOGODKI

kino udarnik

Predstavitev publikacije Prostori sodelovanja

Dan za prostor 2014, Ponedeljek, 6. oktobra 2014, ob 18h, Kino Udarnik, Maribor

Letošnji Dan za prostor, s katerim že petič obeležujemo Svetovni dan Habitata, bomo v sodelovanju s široko uredniško ekipo posvetili predstavitvi publikacije in spletne strani Prostori sodelovanja, ki je konec maja izšla v založništvu Inštituta za politike prostora.

Publikacija ima podnaslov »Skupnostne prakse v urejanju prostora«, pod tem pojmom pa razumemo samoorganizirane pobude, ki imajo pomembne posledice za produkcijo prostora. Gre za prakse, ki izhajajo ‘od spodaj’, praviloma s strani neformalno povezanih skupnosti, njihov pomemben vidik pa je pogosto tudi skupno ali skupinsko upravljanje oz. upravljanje s sodelovanjem uporabnikov. Pri tovrstnih praksah imajo navadno ključno vlogo prebivalci posameznih območij, lokalne nevladne organizacije ter predstavniki lokalnega gospodarstva.

Da bi jih lažje opisali, smo skupnostne prakse obravnavali v okviru sedmih področij: somobilnost, stanovanjske skupnosti, skupnostna prenova, začasna raba prostora, so-delo, lokalne ekonomije ter urbana samopreskrba.

Kljub njihovem obsegu skupnostne prakse še vedno niso niti splošno znane niti prepoznane kot pozitiven pojav v urejanju prostora. S publikacijo in spletno stranjo smo jim zato želeli dati vidnost, poudariti njihovo številčnost in pomen, ter zbrati argumente za njihovo nadaljnjo promocijo pri uporabnikih in odločevalcih.

Predstavitev publikacije in spletne strani bo potekala v ponedeljek, 6. oktobra 2014, ob 18h v Kinu Udarnik v Mariboru. Pred dogodkom bo na urbanem sprehodu z začetkom ob 16h pred Kinom Udarnik mogoče v živo spoznati nekatere od mariborskih primerov skupnostnih praks, ki so predstavljeni v publikaciji. Predstavitvi bo ob 20h sledilo druženje v Udarnik Cafe.

Več na http://prostorisodelovanja.si/

Program Dneva za prostor 2014

16:00 – 17:30 Urbani sprehod Jane’s Walk: Prostori mariborskih skupnostnih praks
17:30 – 18:00 Pogovor ob kavi: Udarnik Cafe
18:00 – 20:00 Prostori sodelovanja: Predstavitev in razprava s publiko
20:00 – Druženje in nadaljevanje neformalne razprave v kavarni Udarnik Cafe

Vabljeni!

Program dogodka

Lokacija dogodka

Več dogodkov
Napovednik Trajekt