Preverimo prijaznost slovenskih mest za pešačenje!

20. 03. 2012

Urbani sprehodi Jane's Walk 2012

Inštitut za politike prostora (IPoP) vabi vse, ki cenite prijaznost mest za pešačenje, ki vas zanima kaj na to vpliva, in ki bi radi tudi sami prispevali k dobri hodljivosti mest, da se udeležite letošnjih urbanih sprehodov Jane’s Walk, ki bodo po vsem svetu potekali 5. in 6. maja 2012. Letos se bodo slovenski sprehodi iz Ljubljane razširili tudi po drugih mestih po Sloveniji.

Urbani sprehodi pod imenom »Jane’s Walk« potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Mesta, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, omogočajo višjo kakovost življenja, boljše zdravstveno stanje prebivalstva, več varnosti, boljšo družbeno povezanost in tudi boljše možnosti za razvoj lokalnih storitev.

Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, ključne figure urbanizma 20. stoletja, ki je s svojo knjigo “Umiranje in življenje velikih ameriških mest” pred dobrimi 50 leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. Njihov namen sta ozaveščanje pomena pešačenja po vsakdanjih opravkih in vpliva pešcev na urejanje mestnega prostora, ter povezovanje prebivalcev s sosedi, obiskovalci in sosesko. Sprehodi so tudi priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se dnevno soočajo, ter priložnost za oblikovanje pobud, kako soseske narediti bolj prijetne za življenje.

Urbani sprehodi »Jane’s Walk« se izvajajo od leta 2007, ideja zanje pa prihaja iz Toronta, kjer je Jane Jacobs po umiku iz ZDA preživela večji del svojega življenja. Od leta 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven meja Kanade – v letu 2011 je bilo organiziranih že 511 sprehodov po 75 mestih v petnajstih državah, med njimi so bili prvič tudi štirje sprehodi v Ljubljani. V soboto, 7. maja in v nedeljo, 8. maja 2011 so bili organizirani sprehodi po Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Od ure in pol do dveh ur in pol trajajoči sprehodi so se povezovali z dogodki, ki so ta dan že potekali na teh območjih, in lani vsebinsko dopolnjevali tudi tradicionalni Pohod ob žici.

Organizacijo sprehodov »Jane’s Walk« v Ljubljani je prevzel Inštitut za politike prostora, neodvisen raziskovalni zavod in nevladna organizacija na področju urejanja prostora. Izvedeni so bili v sodelovanju z lokalnimi partnerji – Društvom kulturna četrt Tabor, Društvom za urbano okolje – Odborom za lepšo Staro Šiško, skupino Paz!Park, društvom Prostorož, Zavodom Bunker in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. Pri organizaciji sta sodelovala tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, oba partnerja mreže Plan B za Slovenijo. Izvedba ljubljanskih sprehodov je v svojem prvem letu, kljub kratkim pripravam, dobro uspela. Na posameznih sprehodih je bilo od deset do petdeset udeležencev, ki so se sprehajali uro in pol do dve uri in pol ter se na Taboru in v Spodnji Šiški še dolgo družili tudi ob neformalnem pogovoru ter drugih dogodkih.

Urbane sprehode »Jane’s Walk« na IPoP-u pripravljamo tudi v letošnjem letu, potekali bodo 5. in 6. maja. Želimo si, da bi se dogodek razširil tako po Ljubljani, kot predvsem tudi po drugih krajih v Sloveniji. V ta namen IPoP vabi k sodelovanju lokalne partnerje, naklonjene ideji dobre hodljivosti oz. prijaznosti mest za pešačenje, ki bi ob organizacijski in promocijski podpori IPoP-a prevzeli organizacijo in izvedbo posameznih sprehodov v svojem okolju.

Če vas zanima sodelovanje pri izvedbi urbanih sprehodov, bodisi v vlogi vodje sprehoda v svojem okolju, bodisi v vlogi prostovoljca pri organizaciji, ali če si želite zgolj več izvedeti o urbanih sprehodih, to sporočite na e-naslov marko.peterlin@ipop.si .

Urbani sprehodi Jane’s Walk 2011 v Ljubljani

Jane's Walk

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt