Preverimo prijaznost slovenskih mest za pešačenje!

20. 03. 2012

Urbani sprehodi Jane's Walk 2012

Inštitut za politike prostora (IPoP) vabi vse, ki cenite prijaznost mest za pešačenje, ki vas zanima kaj na to vpliva, in ki bi radi tudi sami prispevali k dobri hodljivosti mest, da se udeležite letošnjih urbanih sprehodov Jane’s Walk, ki bodo po vsem svetu potekali 5. in 6. maja 2012. Letos se bodo slovenski sprehodi iz Ljubljane razširili tudi po drugih mestih po Sloveniji.

Urbani sprehodi pod imenom »Jane’s Walk« potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Mesta, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, omogočajo višjo kakovost življenja, boljše zdravstveno stanje prebivalstva, več varnosti, boljšo družbeno povezanost in tudi boljše možnosti za razvoj lokalnih storitev.

Sprehodi obeležujejo ime in ideje Jane Jacobs, ključne figure urbanizma 20. stoletja, ki je s svojo knjigo “Umiranje in življenje velikih ameriških mest” pred dobrimi 50 leti postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. Njihov namen sta ozaveščanje pomena pešačenja po vsakdanjih opravkih in vpliva pešcev na urejanje mestnega prostora, ter povezovanje prebivalcev s sosedi, obiskovalci in sosesko. Sprehodi so tudi priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se dnevno soočajo, ter priložnost za oblikovanje pobud, kako soseske narediti bolj prijetne za življenje.

Urbani sprehodi »Jane’s Walk« se izvajajo od leta 2007, ideja zanje pa prihaja iz Toronta, kjer je Jane Jacobs po umiku iz ZDA preživela večji del svojega življenja. Od leta 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven meja Kanade – v letu 2011 je bilo organiziranih že 511 sprehodov po 75 mestih v petnajstih državah, med njimi so bili prvič tudi štirje sprehodi v Ljubljani. V soboto, 7. maja in v nedeljo, 8. maja 2011 so bili organizirani sprehodi po Taboru, Spodnji Šiški, Zgornji Šiški in Fužinah. Od ure in pol do dveh ur in pol trajajoči sprehodi so se povezovali z dogodki, ki so ta dan že potekali na teh območjih, in lani vsebinsko dopolnjevali tudi tradicionalni Pohod ob žici.

Organizacijo sprehodov »Jane’s Walk« v Ljubljani je prevzel Inštitut za politike prostora, neodvisen raziskovalni zavod in nevladna organizacija na področju urejanja prostora. Izvedeni so bili v sodelovanju z lokalnimi partnerji – Društvom kulturna četrt Tabor, Društvom za urbano okolje – Odborom za lepšo Staro Šiško, skupino Paz!Park, društvom Prostorož, Zavodom Bunker in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. Pri organizaciji sta sodelovala tudi Focus, društvo za sonaraven razvoj, ter CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, oba partnerja mreže Plan B za Slovenijo. Izvedba ljubljanskih sprehodov je v svojem prvem letu, kljub kratkim pripravam, dobro uspela. Na posameznih sprehodih je bilo od deset do petdeset udeležencev, ki so se sprehajali uro in pol do dve uri in pol ter se na Taboru in v Spodnji Šiški še dolgo družili tudi ob neformalnem pogovoru ter drugih dogodkih.

Urbane sprehode »Jane’s Walk« na IPoP-u pripravljamo tudi v letošnjem letu, potekali bodo 5. in 6. maja. Želimo si, da bi se dogodek razširil tako po Ljubljani, kot predvsem tudi po drugih krajih v Sloveniji. V ta namen IPoP vabi k sodelovanju lokalne partnerje, naklonjene ideji dobre hodljivosti oz. prijaznosti mest za pešačenje, ki bi ob organizacijski in promocijski podpori IPoP-a prevzeli organizacijo in izvedbo posameznih sprehodov v svojem okolju.

Če vas zanima sodelovanje pri izvedbi urbanih sprehodov, bodisi v vlogi vodje sprehoda v svojem okolju, bodisi v vlogi prostovoljca pri organizaciji, ali če si želite zgolj več izvedeti o urbanih sprehodih, to sporočite na e-naslov marko.peterlin@ipop.si .

Urbani sprehodi Jane’s Walk 2011 v Ljubljani

Jane's Walk

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt