Civilna družba naj sodeluje pri oblikovanju rešitev

29. 02. 2012

Sporočilo Mreže za prostor ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču

Predstavniki nevladnih organizacij s področja urejanja prostora, zbrani v Mreži za prostor, smo podrobno spremljali predvolilni čas in programe strank, med katerimi so mnogi izražali upravičeno zaskrbljenost nad stanjem v urejanju prostora, ter izpostavljali predvsem težavnost umeščanja državnih projektov v prostor.

Čeprav so težave pri umeščanju novih objektov v prostor eden od najvidnejših problemov v urejanju prostora, pa strokovna javnost že nekaj časa opozarja, da to že kar škodljivo zakriva vse ostale probleme v sistemu urejanja prostora, ki ob umeščanju državnih projektov v prostor obsega tudi druge naloge s področij prostorskega načrtovanja, gradnje, rabe, vzdrževanja in prenove prostora ter upravljanja s prostorom.

Po prevladujočem mnenju predstavnikov strokovne civilne družbe težave niso toliko posledica zakonodaje, pač pa slabe koordinacije, sodelovanja in odločanja na ravni posameznih projektov, resorjev in služb. To in stalno ukvarjanje s spremembami zakonodaje že dalj časa onemogoča, da bi se ukvarjali z vsebinskimi vprašanji stanja v prostoru in z novimi razvojnimi izzivi, ki jih za prostor predstavljajo npr. energetska učinkovitost, prilagajanje podnebnim spremembam ali kakovost bivalnega okolja.

V tej luči nas skrbi tudi reorganizacija nekdanjega Ministrstva za okolje in prostor. Verjamemo, da je resorje mogoče organizirati v okviru ministrstev na različne načine, kar kaže tudi praksa po državah EU. Pa vendar se zdi, da v naših razmerah pridružitev resorja prostora infrastrukturnim resorjem, kot so promet, energija in komunikacije, odraža razumevanje urejanja prostora izključno kot servisa za umeščanje državnih projektov v prostor. S tem se po eni strani krepi nevarnost nadaljnjega drobljenja urejanja prostora kot celote, po drugi strani pa lahko preozko razumevanje urejanja prostora onemogoči tudi naslavljanje pravih problemov pri umeščanju projektov v prostor, ki jih gre vsekakor iskati izven samih postopkov umeščanja.

Zato želimo predlagati, da se reorganizacijo, ki ne prinaša rešitev sama po sebi, čimprej pospremi z jasno opredeljenimi cilji, kakršni so učinkovitejše usklajevanje ter boljše in hitrejše odločanje, in z ukrepi ki lahko zagotovijo doseganje teh ciljev. Med temi naj za primer omenimo bolj dinamično in poosebljeno usklajevanje med resorji skozi delovne skupine, bolj učinkovito projektno vodenje in stalno vrednotenje projektov.

Verjamemo, da je v strokovni civilni družbi zbranega dovolj znanja in izkušenj, da bi lahko pomembno prispevala k oblikovanju učinkovitih rešitev na področju urejanja prostora, ki si jih vsi želimo. Zato predlagamo tudi, da se v pripravo programa dela ministrstva za resor prostora in nenazadnje v oblikovanje konkretnih rešitev vključijo tudi predstavniki Mreže za prostor in širše civilne družbe.Mreža za prostor od leta 2009 povezuje strokovne nevladne organizacije na področju urejanja prostora in lokalne pobude, organizirane skupine prebivalcev, ki si prizadevajo za višjo kakovost svojega bivalnega okolja. Koordinator mreže je Inštitut za politike prostora – IPoP, člani mreže pa so v februarju 2012 še: Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC; Trajekt, zavod za prostorsko kulturo; Društvo za urbano okolje – Odbor za lepšo Staro Šiško; Društvo krajinskih arhitektov Slovenije; Slovensko društvo evalvatorjev; Ljubor, združenje za kulturo bivanja; Bunker Ljubljana; Mule, društvo za celostno bivanje; Preboj, društvo za trajnostni razvoj; Cornucopia, zavod za prostor kulture; Interso, integracija ekonomskega razvoja, sociale in okolja; Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj; A.V.A. Akademija za vizualne umetnosti Ljubljana; Zveza strojnih inženirjev Slovenije; Društvo Planet Zemlja; Društvo Drobnovratnik; Kud Obrat; Društvo arhitektov in urbanistov Celja; Ljubljanska kolesarska mreža; Mariborska kolesarska mreža in Slovenska kolesarska mreža.

Pismo ministru Černaču

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt