Razstava evropske trajnostne arhitekture v Državnem zboru RS

28. 09. 2011

Letos bo osrednji dogodek praznovanja Svetovnega dne habitata v Sloveniji otvoritev razstave trajnostne arhitekture v Državnem zboru. Razstavo “Trajnostna arhitektura po vsej Evropi!” je ob praznovanju svoje dvajsetletnice pripravil Svet arhitektov Evrope (ACE) pod pokroviteljstvom evropskega poslanca Frieda Brepoels in v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in urbanizem, katoliške univerze Louvain-la-Neuve. Lani jeseni je bila na ogled v Evropskem parlamentu. Razstava predstavlja 32 izbranih primerov trajnostne arhitekture razporejenih v osem tem. Po prepričanju snovalcev razstave in predstavnikov Evropske zveze arhitektov razstava gledalcem omogoča uvid v to kakšna je trajnostna arhitektura, kakšni so njeni učinki in značilnosti.

Razstavo bo 3. oktobra ob desetih dopoldan otvoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je prevzel tudi pokroviteljstvo nad »Tednom arhitekture in prostora«, ki se začenja z otvoritvijo razstave. Na otovoritvi se mu bodo s krajšimi nagovori pridružili še predsednik Državnega zbora RS Ljubo Germič, minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić in predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor mag Andrej Goljar.

Razstava bo v Državnem zboru na ogled do 8. oktobra vsak dan od 8:00 do 16:00 ure. Ogled je za posameznike prost, večje skupine (osem ali več oseb) pa v Državnemu zboru prosijo, da zaradi lažje organizacije dela, svoj obisk najavijo predhodno.

Razstava bo kasneje na ogled še v »Hiši arhitekture« na Vegovi 8 v Ljubljani, od 11. do 21. oktobra, vsak dan med 14:00 in 19:00 uro.

Katalog razstave.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt