Razstava evropske trajnostne arhitekture v Državnem zboru RS

28. 09. 2011

Letos bo osrednji dogodek praznovanja Svetovnega dne habitata v Sloveniji otvoritev razstave trajnostne arhitekture v Državnem zboru. Razstavo “Trajnostna arhitektura po vsej Evropi!” je ob praznovanju svoje dvajsetletnice pripravil Svet arhitektov Evrope (ACE) pod pokroviteljstvom evropskega poslanca Frieda Brepoels in v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo in urbanizem, katoliške univerze Louvain-la-Neuve. Lani jeseni je bila na ogled v Evropskem parlamentu. Razstava predstavlja 32 izbranih primerov trajnostne arhitekture razporejenih v osem tem. Po prepričanju snovalcev razstave in predstavnikov Evropske zveze arhitektov razstava gledalcem omogoča uvid v to kakšna je trajnostna arhitektura, kakšni so njeni učinki in značilnosti.

Razstavo bo 3. oktobra ob desetih dopoldan otvoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je prevzel tudi pokroviteljstvo nad »Tednom arhitekture in prostora«, ki se začenja z otvoritvijo razstave. Na otovoritvi se mu bodo s krajšimi nagovori pridružili še predsednik Državnega zbora RS Ljubo Germič, minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić in predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor mag Andrej Goljar.

Razstava bo v Državnem zboru na ogled do 8. oktobra vsak dan od 8:00 do 16:00 ure. Ogled je za posameznike prost, večje skupine (osem ali več oseb) pa v Državnemu zboru prosijo, da zaradi lažje organizacije dela, svoj obisk najavijo predhodno.

Razstava bo kasneje na ogled še v »Hiši arhitekture« na Vegovi 8 v Ljubljani, od 11. do 21. oktobra, vsak dan med 14:00 in 19:00 uro.

Katalog razstave.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt