Kje je prostor v razvojnih politikah?

22. 09. 2011

Nacionalni dogodek programa ESPON in projekta ESPON INTERSTRAT

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora v torek 4. oktobra 2011 v Mestnem muzeju Ljubljana organizira nacionalni dogodek programa ESPON in projekta ESPON INTERSTRAT.

Program ESPON je namenjen podpori pri oblikovanju politik Evropske unije in držav članic. V ta namen se v okviru programa pripravljajo analize o trendih v prostoru, o učinkih politik ter globalnih izzivov na prostor Evrope, regij ali specifičnih geografskih območij. Obenem se skozi analize oblikujejo harmonizirane metodologije prepoznavanja razvojnih možnosti v prostoru, scenariji ali kazalci za spremljanje stanja v prostoru.

Namen dogodka v Mestnem muzeju je predstavitev pogleda na prostorski razvoj Slovenije s pomočjo podatkov in metod, ki jih nudi program ESPON. Pri tem je ključno vprašanje součinkovanje med različnimi razvojnimi cilji v prostoru, kjer se običajno pokaže njihova neusklajenost in zaradi tega tudi slabša učinkovitost posameznih politik.

Na dogodku bodo predstavniki ministrtsva najprej predstavili osnovne informacije o samem programu ESPON, slovenski raziskovalci v projektih pa bodo predstavili primere rezultatov, ki jih prinaša program. V nadaljevanju se bodo dogodku pridružili tuji gostje, ki bodo predstavili izkušnje držav, sodelujočih v projektu ESPON INTERSTRAT, pri spodbujanju širšega razumevanja in razprave o prostorski razsežnosti razvoja, tudi s pomočjo rezultatov programa ESPON. Dogodek bo zaključila okrogla miza z uglednimi gosti o prostorski usklajenosti politik, vlogi znanja in podatkov za njihovo pripravo, ter o vplivu konteksta Evropske unije na razvojne odločitve.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil prof. dr. Bogomir Kovač, bodo sodelovali predstavniki vladnih resorjev, ki oblikujejo državno razvojno politiko, ter tuji gostje. Med njimi sta g. Cliff Hague, zaslužni profesor na Škotski univerzi Heriot-Watt, bivši predsednik Royal Town Planning Institute in Commonwealth Association of Planners, samostojni raziskovalec in pisec blogov, ter ga. Magdalena Zagrzejewska-Fiedorowicz, predstavnica poljskega predsedstva EU, ki vodi razprave o vlogi teritorilne kohezije in urbanega razvoja v okviru nove kohezijske politike.

Program dogodka

Prijava do 30. septembra 2011 prek spletne prijavnice!

Več informacij

Blanka Bartol, kontaktna točka ESPON za Slovenijo, blanka.bartol@gov.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt