Kje je prostor v razvojnih politikah?

22. 09. 2011

Nacionalni dogodek programa ESPON in projekta ESPON INTERSTRAT

Ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z Inštitutom za politike prostora v torek 4. oktobra 2011 v Mestnem muzeju Ljubljana organizira nacionalni dogodek programa ESPON in projekta ESPON INTERSTRAT.

Program ESPON je namenjen podpori pri oblikovanju politik Evropske unije in držav članic. V ta namen se v okviru programa pripravljajo analize o trendih v prostoru, o učinkih politik ter globalnih izzivov na prostor Evrope, regij ali specifičnih geografskih območij. Obenem se skozi analize oblikujejo harmonizirane metodologije prepoznavanja razvojnih možnosti v prostoru, scenariji ali kazalci za spremljanje stanja v prostoru.

Namen dogodka v Mestnem muzeju je predstavitev pogleda na prostorski razvoj Slovenije s pomočjo podatkov in metod, ki jih nudi program ESPON. Pri tem je ključno vprašanje součinkovanje med različnimi razvojnimi cilji v prostoru, kjer se običajno pokaže njihova neusklajenost in zaradi tega tudi slabša učinkovitost posameznih politik.

Na dogodku bodo predstavniki ministrtsva najprej predstavili osnovne informacije o samem programu ESPON, slovenski raziskovalci v projektih pa bodo predstavili primere rezultatov, ki jih prinaša program. V nadaljevanju se bodo dogodku pridružili tuji gostje, ki bodo predstavili izkušnje držav, sodelujočih v projektu ESPON INTERSTRAT, pri spodbujanju širšega razumevanja in razprave o prostorski razsežnosti razvoja, tudi s pomočjo rezultatov programa ESPON. Dogodek bo zaključila okrogla miza z uglednimi gosti o prostorski usklajenosti politik, vlogi znanja in podatkov za njihovo pripravo, ter o vplivu konteksta Evropske unije na razvojne odločitve.

Na okrogli mizi, ki jo bo vodil prof. dr. Bogomir Kovač, bodo sodelovali predstavniki vladnih resorjev, ki oblikujejo državno razvojno politiko, ter tuji gostje. Med njimi sta g. Cliff Hague, zaslužni profesor na Škotski univerzi Heriot-Watt, bivši predsednik Royal Town Planning Institute in Commonwealth Association of Planners, samostojni raziskovalec in pisec blogov, ter ga. Magdalena Zagrzejewska-Fiedorowicz, predstavnica poljskega predsedstva EU, ki vodi razprave o vlogi teritorilne kohezije in urbanega razvoja v okviru nove kohezijske politike.

Program dogodka

Prijava do 30. septembra 2011 prek spletne prijavnice!

Več informacij

Blanka Bartol, kontaktna točka ESPON za Slovenijo, blanka.bartol@gov.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt