Zemljevid želja na Taboru

29. 08. 2011

Pregled sporočil članov Mreže za prostor

Zemljevid želja

Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem so lahko obiskovalci in prebivalci Tabora od 19. 8. do 24. 8. oddali svojo željo na 150m2 velikem zemljevidu četrti Tabor. Župan Zoran Janković je zadnji dan, 24. avgusta ob 20.00, razglasil željo, ki jo bo Mestna občina Ljubljana uresničila. Več na www.trajekt.org.

Kako sprejeti raznolikost v evropskih mestih?

Ob ugotovitvi, da so mesta, ki so odprta za priseljence, v izhodišču bolj konkurenčna, so mesta, ki so sodelovala v projektu URBACT OPENCities poskušala opredeliti kriterije za »odprtost« mesta in njegovo mednarodno privlačnost. Razvila so strategije, ki ne omogočajo le doseganja tega cilja, ampak tudi ustalitev večjega deleža mobilne populacije na svojem območju. Več na www.trajekt.org.

Nek drug način raziskovanja prostora

Kot je v zadnjem času že skoraj tradicija, so se mladi kamniški študentje in arhitekti, poznani kot skupina Štajn, letos spet zbrali, da v okviru poletnega festivala Kamfest, v Kamniku ponovno izvedejo zanimiv prostorski preizkus. Raziskovalni proces so iz ustaljenega okvirja prenesli na cesto, med ljudi, ter jih vpletli v samo dogajanje – raziskovanje. Več na www.trajekt.org.

V Ljubljani padale domine…

V centru Ljubljane so 19. avgusta v sklopu otvoritve festivala Mladi levi od Žitnega mosta pa vse do Etnografskega muzeja padale domine. Pri postavljanju so kot prostovoljci sodelovali tudi člani društva Focus. Domine so začele padati točno ob 19.30 pri Žitnem mostu, svojo pot pa so nadaljevale po Trubarjevi cesti, skozi dijaški dom Tabor in park Tabor proti Etnografskemu muzeju, kjer se je veriga domin zaključila. Festival se je tudi uradno začel, ko je padla še zadnja domina v verigi. Več na www.focus.si.

Nazaj v mesto

V torek, 23. 8. 2011 se je odvil medeni sprehod po ljubljanski četrti Tabor in projekcija video animacije Polonce Lovšin – Nazaj v mesto. Andrej Bertocchi je na sprehodu po Taboru, kjer ima nekaj čebeljih panjev, predstavljal priložnosti čebelarstva v mestu. Sprehod je bil zaključen na Onkraj gradbišča (Resljeva ul.), kjer je Polonca Lovšin predstavila svojo zadnjo video animacijo Nazaj v mesto, v kateri obravnava čebelarstvo v mestu, človekov odnos do hrane, narave in življenja v mestu. Več na www.obrat.org.

Knjiga »Vrednotenje politik – obzorja nove miselnosti«

Slovensko društvo evalvatorjev je v sodelovanju s partnerji objavilo novo knjigo, »Vrednotenje politik – obzorja nove miselnosti«, avtorjev Bojana Radeja, Mojce Golobič, Mirne Macur in Srečka Dragoša. Knjiga bo predvidoma izšla septembra 2011 pri Založbi Vega. Več na www.sdeval.si.

Kolesarska potepanja: Ptice, voda in parki

V soboto, 27.8.2011, je potekalo kolesarsko potepanje s ornitologom Alenom Plijem iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. V bližini Mariborskega otoka so si udeleženci lahko ogledali ptice gnezdilke, ob tem pa spoznali tudi petje in oglašanje nekaterih vrst gozdnih ptic. Potepanje se je zaključilo v Mestnem parku, kjer so opazovali ptice, ki so na človekovo bližino že bolj navajene. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt