Zemljevid želja na Taboru

29. 08. 2011

Pregled sporočil članov Mreže za prostor

Zemljevid želja

Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem so lahko obiskovalci in prebivalci Tabora od 19. 8. do 24. 8. oddali svojo željo na 150m2 velikem zemljevidu četrti Tabor. Župan Zoran Janković je zadnji dan, 24. avgusta ob 20.00, razglasil željo, ki jo bo Mestna občina Ljubljana uresničila. Več na www.trajekt.org.

Kako sprejeti raznolikost v evropskih mestih?

Ob ugotovitvi, da so mesta, ki so odprta za priseljence, v izhodišču bolj konkurenčna, so mesta, ki so sodelovala v projektu URBACT OPENCities poskušala opredeliti kriterije za »odprtost« mesta in njegovo mednarodno privlačnost. Razvila so strategije, ki ne omogočajo le doseganja tega cilja, ampak tudi ustalitev večjega deleža mobilne populacije na svojem območju. Več na www.trajekt.org.

Nek drug način raziskovanja prostora

Kot je v zadnjem času že skoraj tradicija, so se mladi kamniški študentje in arhitekti, poznani kot skupina Štajn, letos spet zbrali, da v okviru poletnega festivala Kamfest, v Kamniku ponovno izvedejo zanimiv prostorski preizkus. Raziskovalni proces so iz ustaljenega okvirja prenesli na cesto, med ljudi, ter jih vpletli v samo dogajanje – raziskovanje. Več na www.trajekt.org.

V Ljubljani padale domine…

V centru Ljubljane so 19. avgusta v sklopu otvoritve festivala Mladi levi od Žitnega mosta pa vse do Etnografskega muzeja padale domine. Pri postavljanju so kot prostovoljci sodelovali tudi člani društva Focus. Domine so začele padati točno ob 19.30 pri Žitnem mostu, svojo pot pa so nadaljevale po Trubarjevi cesti, skozi dijaški dom Tabor in park Tabor proti Etnografskemu muzeju, kjer se je veriga domin zaključila. Festival se je tudi uradno začel, ko je padla še zadnja domina v verigi. Več na www.focus.si.

Nazaj v mesto

V torek, 23. 8. 2011 se je odvil medeni sprehod po ljubljanski četrti Tabor in projekcija video animacije Polonce Lovšin – Nazaj v mesto. Andrej Bertocchi je na sprehodu po Taboru, kjer ima nekaj čebeljih panjev, predstavljal priložnosti čebelarstva v mestu. Sprehod je bil zaključen na Onkraj gradbišča (Resljeva ul.), kjer je Polonca Lovšin predstavila svojo zadnjo video animacijo Nazaj v mesto, v kateri obravnava čebelarstvo v mestu, človekov odnos do hrane, narave in življenja v mestu. Več na www.obrat.org.

Knjiga »Vrednotenje politik – obzorja nove miselnosti«

Slovensko društvo evalvatorjev je v sodelovanju s partnerji objavilo novo knjigo, »Vrednotenje politik – obzorja nove miselnosti«, avtorjev Bojana Radeja, Mojce Golobič, Mirne Macur in Srečka Dragoša. Knjiga bo predvidoma izšla septembra 2011 pri Založbi Vega. Več na www.sdeval.si.

Kolesarska potepanja: Ptice, voda in parki

V soboto, 27.8.2011, je potekalo kolesarsko potepanje s ornitologom Alenom Plijem iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. V bližini Mariborskega otoka so si udeleženci lahko ogledali ptice gnezdilke, ob tem pa spoznali tudi petje in oglašanje nekaterih vrst gozdnih ptic. Potepanje se je zaključilo v Mestnem parku, kjer so opazovali ptice, ki so na človekovo bližino že bolj navajene. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt