Minimalna stanovanja študentov arhitekture

11. 08. 2011

Pregled sporočil članov Mreže za prostor

Minimalna stanovanja za mlade družine – interdisciplinarna poletna delavnica na Fakulteti za arhitekturo

Pri delavnici, za katero so študentje pridobili mentorsko skupino pod vodstvom prof. Janeza Koželja, so sodelovali tudi študentje sociologije s Fakultete za družbene vede. Na podlagi intervjujev, ki so jih opravili z mladimi starši, so definirali njihove bivanjske potrebe, želje, zmožnosti in odnos do alternativnih stanovanjskih rešitev. Več na www.trajekt.org.

Mednarodna delavnica o razumevanju prostorskih vplivov

Deležniki ESPON-ove ciljne raziskave, projekta EATIA, vabijo na delavnico o razumevanju prostorskih vplivov, ki bo v torek, 6. septembra 2011, v Londonu. Delavnica se bo osredotočila na vprašanje, kako lahko pristop z zgodnjim prepoznavanjem vplivov in učinkov na prostorski sistem prispeva k bolj argumentiranemu oblikovanju nacionalnih stališč v sklopu priprave EU direktiv in politik. Več na www.dkas.si.

Otvoritev raziskovalne enote OLEA v Zagorju ob Savi

Predstavniki društva Focus so se udeležili otvoritve raziskovalne demo enote ”OLEA” v Zagorju ob Savi, ki predstavlja nov mejnik za obnovljive vire energije in učinkovito rabo le-te. Objekt so postavili v okviru EU projekta Remining-Lowex, katerega namen je spodbujanje razvoja obnovljivih virov energije v mestih, ki so bila v preteklosti pod vplivom rudarske dejavnosti. Pri koncipiranju in koordinaciji postavitve objekta je imel pomembno vlogo tudi član društva Focus, mag. Jure Vetršek. Več na www.focus.si.

DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Focus, društvo za sonaraven razvoj, vabi k spletni razpravi o Strategiji razvoja Slovenije. Spletna razprava poteka v okviru projekta Dovolj!, katerega sofinancira Urad vlade za komuniciranje. V uvodnem delu razprave postavljajo nekaj tem in vprašanj (Kakovostno življenje, Gospodarska rast, Zaposlenost, Neenakost, Potrošnja, Okolje in Politika), skozi katere želijo začrtati osnovne razvojne izzive in pridobiti mnenja in predloge za rešitve. Več na www.focus.si.

Primary and Secondary in Policy Evaluation (Delovni zvezek SDE, št. 2/4)

Izšel je novi Delovni zvezek 2/4 Slovenskega društva evalvatorjev. V njem avtorji poudarjajo, da je družbene pojave potrebno proučiti v zlatem rezu njihove dvojnosti, razpenjajoči se med razlago primarnih pomenov, ki so za sistem konstitutivni, vendar na nesomeren in razdvajajoč način, in razlago sekundarnih pomenov, ki edini podajo celovit pogled na vrednoteni pojav, vendar le v vsebinah, ki za nikogar niso bistvene. Več na www.sdeval.si.

Kolesarska potepanja: odkrivanje mariborskih zakladov

Mariborska kolesarska mreža bo v mesecu avgustu in septembru organizirala niz kolesarskih ekskurzij s katerimi želi na novo odkrivati pozabljene in prezrte zanimivosti Maribora. Za vodenje vsakega izleta bodo poskrbeli strokovnjaki oz. poznavalci posameznih mestnih tematik. Prvi izlet bo že v soboto, 13.8.2011. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt