Minimalna stanovanja študentov arhitekture

11. 08. 2011

Pregled sporočil članov Mreže za prostor

Minimalna stanovanja za mlade družine – interdisciplinarna poletna delavnica na Fakulteti za arhitekturo

Pri delavnici, za katero so študentje pridobili mentorsko skupino pod vodstvom prof. Janeza Koželja, so sodelovali tudi študentje sociologije s Fakultete za družbene vede. Na podlagi intervjujev, ki so jih opravili z mladimi starši, so definirali njihove bivanjske potrebe, želje, zmožnosti in odnos do alternativnih stanovanjskih rešitev. Več na www.trajekt.org.

Mednarodna delavnica o razumevanju prostorskih vplivov

Deležniki ESPON-ove ciljne raziskave, projekta EATIA, vabijo na delavnico o razumevanju prostorskih vplivov, ki bo v torek, 6. septembra 2011, v Londonu. Delavnica se bo osredotočila na vprašanje, kako lahko pristop z zgodnjim prepoznavanjem vplivov in učinkov na prostorski sistem prispeva k bolj argumentiranemu oblikovanju nacionalnih stališč v sklopu priprave EU direktiv in politik. Več na www.dkas.si.

Otvoritev raziskovalne enote OLEA v Zagorju ob Savi

Predstavniki društva Focus so se udeležili otvoritve raziskovalne demo enote ”OLEA” v Zagorju ob Savi, ki predstavlja nov mejnik za obnovljive vire energije in učinkovito rabo le-te. Objekt so postavili v okviru EU projekta Remining-Lowex, katerega namen je spodbujanje razvoja obnovljivih virov energije v mestih, ki so bila v preteklosti pod vplivom rudarske dejavnosti. Pri koncipiranju in koordinaciji postavitve objekta je imel pomembno vlogo tudi član društva Focus, mag. Jure Vetršek. Več na www.focus.si.

DOVOLJ! Kakšen razvoj za kakovostno življenje?

Focus, društvo za sonaraven razvoj, vabi k spletni razpravi o Strategiji razvoja Slovenije. Spletna razprava poteka v okviru projekta Dovolj!, katerega sofinancira Urad vlade za komuniciranje. V uvodnem delu razprave postavljajo nekaj tem in vprašanj (Kakovostno življenje, Gospodarska rast, Zaposlenost, Neenakost, Potrošnja, Okolje in Politika), skozi katere želijo začrtati osnovne razvojne izzive in pridobiti mnenja in predloge za rešitve. Več na www.focus.si.

Primary and Secondary in Policy Evaluation (Delovni zvezek SDE, št. 2/4)

Izšel je novi Delovni zvezek 2/4 Slovenskega društva evalvatorjev. V njem avtorji poudarjajo, da je družbene pojave potrebno proučiti v zlatem rezu njihove dvojnosti, razpenjajoči se med razlago primarnih pomenov, ki so za sistem konstitutivni, vendar na nesomeren in razdvajajoč način, in razlago sekundarnih pomenov, ki edini podajo celovit pogled na vrednoteni pojav, vendar le v vsebinah, ki za nikogar niso bistvene. Več na www.sdeval.si.

Kolesarska potepanja: odkrivanje mariborskih zakladov

Mariborska kolesarska mreža bo v mesecu avgustu in septembru organizirala niz kolesarskih ekskurzij s katerimi želi na novo odkrivati pozabljene in prezrte zanimivosti Maribora. Za vodenje vsakega izleta bodo poskrbeli strokovnjaki oz. poznavalci posameznih mestnih tematik. Prvi izlet bo že v soboto, 13.8.2011. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt