Gostilna dela socialni kapital

03. 06. 2011

Tedenski pregled sporočil članov Mreže za prostor

Od ‘Delavnice za malico’ do ‘Gostilne dela’

Pred kratkim so v Ljubljani na Poljanski 7 odprli Gostilno dela, ki ni običajna gostilna, čeprav ponuja običajno hrano. Gostilna dela je eden prvih primerov socialnega podjetništva na področju gostinstva v Sloveniji. Njen koncept ne temelji na ustvarjanju ekonomskega presežka, temveč na ustvarjanju družbenega kapitala, saj je namenjena izobraževanju in zaposlovanju mladih z manj priložnostmi. Več na www.trajekt.org.

Focus del projekta ‘Bob Dylan Postani prostovoljec!’

Projekt ‘Bob Dylan Postani prostovoljec!’ združuje Dylanovo legendarno zapuščino glasbe in aktivizma. 14 slovenskih nevladnih organizacij se je povezalo s 14 glasbeniki, ki skušajo preko Dylanove glasbe spodbuditi ljudi, predvsem mlade, k večjemu zanimanju za dogajanje okrog njih in s tem želji po ukrepanju. Gre za ozaveščanje ljudi glede različnih vprašanj – varstva okolja, razvojnih vprašanj, trgovine z ljudmi, nasilja nad ženskami, zlorabe otrok, zlorabe drog in alkohola, boja proti korupciji, regionalnega sodelovanja, aktivnega državljanstva in prostovoljstva kot takega. Več na www.focus.si.

Novo poročilo ECEEE o postavljanju ciljev za energetsko učinkovitost

Stockholm/Ljubljana, 30. maj 2011 – Evropski svet za energetsko učinkovito gospodarstvo (ECEEE) je 25. maja izdal študijo o postavljanju nacionalnih ciljev o učinkoviti rabi energije. Študija, v izdelavo katere je bil vključen širok krog zainteresiranih skupin, ponuja pregled nad trenutnim izvajanjem ciljev varčevanja z energijo in mnenj o le-teh znotraj EU. Več na www.focus.si.

Začetek Mobilizacije za javni potniški promet

Društvo Fokus je v Kranju z okroglo mizo ‘Javni potniški promet na Gorenjskem – pomanjkljivosti in prednosti?’ začelo projekt ‘Mobilizacija za javni potniški promet’. Namenjen je spodbujanju uporabe javnega potniškega prometa v Sloveniji. V okviru projekta se bo odvilo 10 okroglih miz v 10 mestnih občinah po Sloveniji, ki bodo spodbudile sodelovanje med tistimi, ki lahko izboljšajo javni potniški promet. Več na www.focus.si.

Prihaja… kolesarska parada s pridihom bicikl erotike

Maribor bo v petek, 3.junija 2011, znova priča zanimivemu dogodku, ki bo zažarel v čast cvetoči kolesarski kulturi v mestu ob Dravi. Prihaja druga kolesarska parada, z vsemi svojimi dodatki: superherojskimi kostumi, mobilnim ozvočenjem in delavnico, kolesi, prikolicami, dobro voljo in jasnim sporočilom, da kolesarji v tem mestu zahtevamo napredek. Kolesarske parade so del projekta Teleport – kolesarjem in pešcem prijazna skupnost, ki ga v okviru Urbanih brazd – EPK izvaja Mariborska kolesarska mreža. Namen projekta je spodbujanje razvoja mobilnosti in prometa v skladu z načeli trajnosti in opolnomočenja skupnosti. Več na sites.google.com/site/mkmslovenija/home.

Razpis kolesarskega fotografskega natečaja

Ljubljanska kolesarska mreža objavlja natečaj za najboljšo fotografijo iz kolesarskega vsakdana Ljubljane. Izbranih 20 fotografij bo v mesecu septembru objavljenih v velikem formatu skupaj s fotografijami svetovno znanega danskega kolesarskega fotografa, fimlarja in blogerja Mikahela Colvilla Andresena.
Več o tem na  http://lkm.kolesarji.org

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt