Konferenca o prihodnosti kohezijske politike

20. 01. 2011

Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) skupaj z Generalnim direktoratom Evropske komisije za regionalno politiko (DG Regio) ter Regional Studies Association (RSA) organizira Konferenco o prihodnosti kohezijske politike, ki bo potekala med 16. in 18. marcem 2011 v prostorih Sava Hotelov na Bledu.

Evropska unija vsaka tri leta objavi poročilo o ekonomski, socialni in teritoritorialni koheziji, kjer podrobno opiše napredek na teh področjih in koliko so k temu prispevale Evropska unija, nacionalne in regionalne vlade. Kakor je nedavno poročal tudi Trajekt, je bilo novembra lani objavljeno peto kohezijsko poročilo, o katerem do 31. januarja 2011 poteka javno posvetovanje. Poročilo med drugim predstavlja vizijo kohezijske politike, kot jo vidi Evropska komisija za obdobje do leta 2020, z njegovo objavo pa se je začel tudi uradni del pogajanj o prihodnosti te politike.

SVLR bo skupaj z DG Regio ter RSA v marcu 2011 organizirala prvo konferenco o prihodnosti kohezijske politike, ki cilja predvsem na akademsko in raziskovalno sfero. Ambicija konference je pridobiti kritičen pogled na predloge Evropske komisije, predvsem pa privabiti sveže in nove ideje o pomenu, vlogi in strukturi kohezijske politike ter njene umeščenosti v širšo razpravo o reformi proračuna EU in razmerja do ostalih razvojnih politik EU. SVLR želi s konferenco okrepiti zanimanje za to področje, še posebej pa spodbuditi vrednotenje aktivnosti, ki jih iz naslova kohezijske politike izvajamo v Sloveniji.

Konferenca se bo osredotočala predvsem na naslednje teme:
1. cilji kohezijske politike, vključno z njenim prispevkom k Strategiji EU2020,
2. uspešnost kohezijske politike v smislu doseganja rezultatov, vključenosti v širše nacionalne razvojne politike ter razvojem metod vrednotenja,
3. upravljanje in izvedbeni mehanizmi, kjer so posebej relevantna vprašanja pogojenosti, dodatnosti ter učinkovitosti pri izvajanju kohezijske politike,
4. teritorialna kohezija ter teritorialno sodelovanje,
5. odnos med skladi ter kohezijsko politiko in drugimi strukturnimi politikami EU,
6. reforme politik EU v širšem smislu, vključno z reformo proračuna EU.

Na konferenci bodo prisotni vrhunski raziskovalci s področja regionalnih znanosti iz vse Evrope, enako pa velja za Evropsko komisijo, s strani katere je napovedana udeležba na visoki ravni.

Dodatne informacije lahko dobite na spletnem naslovu https://www.regional-studies-assoc.ac.uk/ oziroma na elektronskem naslovu peter.wostner(at)gov.si.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt