Od multikulturnega mesta do mesta mnogih kultur

21. 12. 2010

V Seulu v Južni Koreji je 17. decembra potekal javni posvet na temo multikulturnosti in uveljavljanja multikulturne politike, ki ga je že enajstič pripravila Seulska metropolitanska vlada in ga je tokrat gostil seulski župan Oh Se-hoon. Posveta se je udeležil tudi sodelavec Inštituta za politike prostora dr. Blaž Križnik.

Prvotni namen javnih posvetov z naslovom Seoul Town Meeting je bil seznaniti tuje prebivalce z ukrepi metropolitanske vlade, ki se tičejo njihovega življenja v Seulu. Vendar pa je posvet z leti prerasel svoj prvotni namen in se razvil v bolj odprto obliko komuniciranja med metropolitansko vlado in tujimi prebivalci v Seulu. V južnokorejski družbi, kjer so mehanizmi vključevanja javnosti v proces političnega odločanja podobno kot v Sloveniji slabo razviti in se je šele v zadnjih letih povečal delež priseljencev – v Seulu je tujih prebivalcev okoli 3% – predstavljajo takšni posveti eno redkih priložnosti, da tuji prebivalci dejavneje posežejo v delovanje metropolitanske vlade in s tem vplivajo na življenje v mestu.

Na posvetu je poleg župana, podžupanov in načelnikov večine oddelkov metropolitanske vlade in njenih služb sodelovalo okoli 150 predstavnikov različnih vladnih in nevladnih organizacij, ki so povezane s priseljenci v Seulu. Slednje so vnaprej oblikovale vprašanja in predloge, o katerih so kasneje na posvetu razpravljali skupaj s predstavniki vlade. Poleg tega so udeleženci vrednotili uresničevanje sklepov s predhodnih srečanj.

Letošnji Seoul Town Meeting je bil med drugim namenjen tudi pregledu politike in ukrepov metropolitanske vlade s področja multikulturne politike, ki seveda neposredno vpliva na življenje tujih prebivalcev v mestu. Kljub temu, da je opazen premik v različnih politikah metropolitanske vlade, ki v primerjavi s preteklimi leti tujim prebivalcem namenja enakopravnejši položaj, se vseeno zdi, da je na praktični ravni večina ukrepov omejena na intergacijo tujih prebivalcev v južnokorejsko družbo.

Prav na slednje je v svoji v predstavitvi z naslovom Global Seoul: From a multicultural city towards a city of multiple cultures? opozoril sodelavec Inštituta za politike prostora dr. Blaž Križnik, ki se je posveta udeležil kot eden izmed treh povabljenih predavateljev.

Poudaril je, da je multikulturna politika v Seulu pogosto predvsem instrument ekonomskega razvoja mesta in krepitve njegove globalne konkurenčnosti, manj pozornosti pa se posveča vprašanjem družbene povezanosti in solidarnosti med različnimi družbenimi skupinami v mestu. V zadnjem desetletju se kulturne razlike v Seulu namreč niso povečale le zaradi tujih priseljencev, ampak predvsem zaradi vse večjih družbenih in ekonomskih razlik med korejskimi prebivalci mesta. Vprašanje multikulturnosti je zato težko obravnavati ločeno od vprašanja družbene in politične vključenosti različnih družbenih skupin v mestu. V tem pogledu se položaj ranljivih družbenih skupin v Seulu ne razlikuje pomembneje od, denimo, Ljubljane.

Poročilo o posvetu je na voljo na spletni strani Seulske metropolitanske vlade.

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt