Tiskovna konferenca projekta “Odgovorno do prostora!”

16. 06. 2010

Na tiskovni konferenci projekta “Odgovorno do prostora!” 15. junija 2010  je bil odziv stroke na predlog zakona o umeščanju državne infrastrukture v prostor povezan z zaključki okrogle mize o stanovanjski politiki in s stališči Strokovnega sveta ZAPS ter Društva krajinskih arhitektov o razvoju golfa v Lipici. Opozorila predstavnikov z urejanjem prostora povezanih strok na to, da v Sloveniji ne upoštevamo ustrezno prostorskih razsežnosti razvoja države ter zato sprejemamo nerealne razvojne strategije, so bila povezana z aktualnimi vprašanji razvoja podeželja in krajine.

Projekt »Odgovorno do prostora!« je organizirano prizadevanje civilne družbe za spremembe v urejanju prostora. Skupina prostorskih načrtovalcev je letos februarja s »Pozivom za spremembe v urejanju prostora«, ki je somišljenike zbiral pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor, in s posvetom v Državnem svetu RS (25. februarja 2010) v izvedbi Inštituta za politike prostora, uglašeno in nedvoumno opozorila odgovorne v državi, da so razmere v prostoru kritične in z vidika razvoja poselitve in degradacije krajine tudi narodno-gospodarsko škodljive. Namen partnerjev projekta »Odgovorno do prostora!«, ki so zaenkrat ZAPS, IPoP, Trajekt, tri članice univerze v Ljubljani: Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Zveza geodetov Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije,  je povečati družbeno občutljivost za razmere v prostoru in sprožiti premislek o potrebnih spremembah. Partnerji so se s pristopom k projektu zavezali k sodelovanju in izvajanju dogodkov, od posvetov do razstav in izdajanja publikacij, ki bodo kar se da nazorno predstavljali razmere v prostoru.

Na tiskovni konferenci je bila predstavnikom medijev dana priložnost, da se seznanijo s ključnimi sporočili že izvedenih akcij in da so se srečali s posamezniki, ki so sodelovali pri njihovi izvedbi. Na kratko so bile predstavljene akcije projekta, ki so potekale v aprilu, maju in juniju 2010:

1.   Odziv na predlog Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor (ZAPS, IPoP, DKAS)

2.   Mesec krajinske arhitekture – okrogla miza o prihodnosti slovenske krajine (DKAS)

3.   Okrogla miza in razstava »Stanovanjske ne/politike« (ZAPS)

4.   Odziv na predstavljene razvojne načrte za Kobilarno Lipica (DKAS, Strokovni svet ZAPS)

5.   Posvet o prostorski razsežnosti razvoja države (IPoP)

6.   Okrogla miza Podeželje na preizkušnji (UL FGG)

7.   Predlogi Zbornice za arhitekturo in prostor za popravke normativne ureditve na področjih prostora in graditve (ZAPS)

8.   22. Sedlarjeva srečanja z mednarodnim seminarjem – Veliki projekti (DUPPS)

9.   Razstava »Natečaji 1998-2010« (ZAPS, Hiša arhitekture)

Gostje tiskovne konference, ki jo je vodila koordinatorka projekta  Maja Simoneti, so bili: mag. Peter Bassin, prof. dr. Ana Kučan, Mika Cimolini, prof. dr. Srna Mandič, Marko Peterlin, Aleš Prijon, Darja Matjašec, Ana Struna Bregar in Aleksander Saša Ostan.

Predstavnikom medijev so bili predani zborniki FGG z okrogle mize o prihodnosti podeželja in katalogi razstave o natečajni praksi, ki je bila odprta včeraj v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

www.zaps.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Zbori za prostor: Zakaj javni promet ne bi bil brezplačen?

Ponedeljek, 21. maja 2018 ob 18h v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana

Javni potniški promet prinaša nižje skupne družbene stroške prometa kot osebni promet, zato si mnogo mest želi spodbuditi njegovo uporabo. Kako cena vozovnic vpliva na uporabo javnega potniškega prometa? Bi brezplačni javni promet ključno vplival na večje število potnikov? Lahko po drugi strani nižja cena zniža kakovost javnega prevoza in s tem negativno vpliva na njegovo privlačnost? Kakšne so na tem področju konkretne izkušnje slovenskih občin? In kaj za vse našteto pomenijo nove oblike skupnih in deljenih prevozov?

Prostor kot omejena dobrina je od nekdaj naravno mesto konfliktov. Po obdobju poudarjanja zasebnih in posamičnih interesov se kot družba počasi obračamo k večji občutljivosti do varovanja javnega dobra tudi v prostoru. Da bi bili pri tem uspešni, moramo najprej vedeti, kaj je javni interes, zakaj potrebuje aktivno podporo, in na kakšen način se ga lahko uveljavi.

V okviru Mreže za prostor organizirata društvo Maja Farol in IPoP – Inštitut za politike prostora serijo javnih dogodkov, s katerimi želita ob konkretnih aktualnih temah opredeliti javni interes v urejanju prostora. Organizatorji želijo predvsem omogočiti predstavitev različnih vidikov javnega interesa med enakovrednimi sogovorniki v odprti moderirani razpravi.

Sedmi zbor bo potekal v ponedeljek, 21. maja 2018 od 18h do 20h v Pritličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani. Uvodno predstavitev teme bo pripravil in predstavil novinar Borut Tavčar.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt