Tiskovna konferenca projekta “Odgovorno do prostora!”

16. 06. 2010

Na tiskovni konferenci projekta “Odgovorno do prostora!” 15. junija 2010  je bil odziv stroke na predlog zakona o umeščanju državne infrastrukture v prostor povezan z zaključki okrogle mize o stanovanjski politiki in s stališči Strokovnega sveta ZAPS ter Društva krajinskih arhitektov o razvoju golfa v Lipici. Opozorila predstavnikov z urejanjem prostora povezanih strok na to, da v Sloveniji ne upoštevamo ustrezno prostorskih razsežnosti razvoja države ter zato sprejemamo nerealne razvojne strategije, so bila povezana z aktualnimi vprašanji razvoja podeželja in krajine.

Projekt »Odgovorno do prostora!« je organizirano prizadevanje civilne družbe za spremembe v urejanju prostora. Skupina prostorskih načrtovalcev je letos februarja s »Pozivom za spremembe v urejanju prostora«, ki je somišljenike zbiral pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor, in s posvetom v Državnem svetu RS (25. februarja 2010) v izvedbi Inštituta za politike prostora, uglašeno in nedvoumno opozorila odgovorne v državi, da so razmere v prostoru kritične in z vidika razvoja poselitve in degradacije krajine tudi narodno-gospodarsko škodljive. Namen partnerjev projekta »Odgovorno do prostora!«, ki so zaenkrat ZAPS, IPoP, Trajekt, tri članice univerze v Ljubljani: Fakulteta za arhitekturo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, Zveza geodetov Slovenije in Inženirska zbornica Slovenije,  je povečati družbeno občutljivost za razmere v prostoru in sprožiti premislek o potrebnih spremembah. Partnerji so se s pristopom k projektu zavezali k sodelovanju in izvajanju dogodkov, od posvetov do razstav in izdajanja publikacij, ki bodo kar se da nazorno predstavljali razmere v prostoru.

Na tiskovni konferenci je bila predstavnikom medijev dana priložnost, da se seznanijo s ključnimi sporočili že izvedenih akcij in da so se srečali s posamezniki, ki so sodelovali pri njihovi izvedbi. Na kratko so bile predstavljene akcije projekta, ki so potekale v aprilu, maju in juniju 2010:

1.   Odziv na predlog Zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor (ZAPS, IPoP, DKAS)

2.   Mesec krajinske arhitekture – okrogla miza o prihodnosti slovenske krajine (DKAS)

3.   Okrogla miza in razstava »Stanovanjske ne/politike« (ZAPS)

4.   Odziv na predstavljene razvojne načrte za Kobilarno Lipica (DKAS, Strokovni svet ZAPS)

5.   Posvet o prostorski razsežnosti razvoja države (IPoP)

6.   Okrogla miza Podeželje na preizkušnji (UL FGG)

7.   Predlogi Zbornice za arhitekturo in prostor za popravke normativne ureditve na področjih prostora in graditve (ZAPS)

8.   22. Sedlarjeva srečanja z mednarodnim seminarjem – Veliki projekti (DUPPS)

9.   Razstava »Natečaji 1998-2010« (ZAPS, Hiša arhitekture)

Gostje tiskovne konference, ki jo je vodila koordinatorka projekta  Maja Simoneti, so bili: mag. Peter Bassin, prof. dr. Ana Kučan, Mika Cimolini, prof. dr. Srna Mandič, Marko Peterlin, Aleš Prijon, Darja Matjašec, Ana Struna Bregar in Aleksander Saša Ostan.

Predstavnikom medijev so bili predani zborniki FGG z okrogle mize o prihodnosti podeželja in katalogi razstave o natečajni praksi, ki je bila odprta včeraj v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine.

www.zaps.si

DODAJ SVOJ KOMENTAR: Prosimo izpolnite vsa polja. Na vaš e-mail vam bomo poslali potrdilo o objavi vašega komentarja. Vaš e-mail javno ne bo objavljen.

ARHIV NOVIC

DOGODKI

Program za konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti 8/11/2018 objavljen!

Vabimo vas na mednarodno konferenco Bogastvo lokalnih skupnosti, ki se bo odvijala 8. novembra 2018 od 9.00 do 15.30 v Poligonu v Ljubljani. Zdaj se lahko prijavite!

Številni kraji se srečujejo s propadanjem lokalnih ponudnikov storitev in pridelovalcev hrane, čemur sledi naraščanje brezposelnosti ter številne druge družbene in okoljske posledice. Globalizacija ni nujno koristna za lokalno ekonomijo, zato vse večkrat slišimo o krajih, ki gradijo razvoj na lokalnih priložnostih. Javno naročanje pri lokalnih ponudnikih ter razvoj lokalnih storitev, delovnih mest in lokalnih valut so pristopi, ki lahko močno doprinesejo k ustvarjanju vrednosti v nekem okolju. Ključno je, da denar ostane čim bližje domu.

Osrednja vsebinska prispevka bosta pripravila Neil McInroy iz organizacije CLES (Združeno kraljestvo), ki bo predstavil njihove izkušnje s spodbujanjem lokalne vrednosti v Prestonu in drugih britanskih mestih ter njihovo delo po vsej Evropi v okviru URBACT omrežja Procure, in Annet van Otterloo iz Afrikaanderwijk Cooperatie (Rotterdam, Nizozemska), ki bo govorila o družbenem vidiku odpornosti južnega Rotterdama z investiranjem v aktivne prebivalce in lokalno podjetništvo v četrti Afrikaanderwijk.

Poleg zanimivih primerov iz vse Evrope bomo spoznali tudi dobre prakse iz Slovenije in razpravljali o tem, kako lahko občine spodbujajo ustvarjanje vrednosti v lokalnem okolju z viri, ki jih že imajo na voljo.

Pridružite se predstavnikom nacionalnih institucij, regionalnih in lokalnih uprav, strokovnjakom, nevladnim organizacijam, praktikom in raziskovalcem iz akademskih in raziskovalnih institucij.

Udeležba je brezplačna, vendar je število mest omejeno, zato se čim prej prijavite.

PROGRAM

PRIJAVA

Več o konferenci: http://ipop.si/bogastvo-lokalnih-skupnosti/

Konferenco organizirajo Ministrstvo za okolje in prostor, IPoP – Inštitut za politike prostora in Skupnost občin Slovenije.

Več dogodkov
Napovednik Trajekt